Špenát je naše nejcennější listová zelenina. Obsahuje víc než 88% vody a je bohatý na vysoce hodnotné železo. Mimoto obsahuje mnoho sodíku, draslíku a vápníku, ale i obsah hořčíku je vysoký. Z čerstvých syrových mladých listů se připravuje salát. Chutná v zapečených pokrmech, polévkách i omáčkách. Chuť špenátu lze zvýraznit česnekem a muškátovým oříškem.




Okurky - v teplých východních krajinách, jako například v Turecku nebo v Egyptě, jsou okurky součástí skoro každého jídla. Jsou považovány za hodnotnou zdravou potravinu. Konzumují se bohatě jednak celé, ale také jen jejich jádra. Jestliže jsou křehké, chutnají znamenitě a jsou osvěžující. Okurky mají 95% vody a jsou bohaté na draslík, železo a hořčík a obsahují relativně mnoho křemíku a fluoru. Proto jsou hodnotnou potravinou a měly by se přidávat ke každému salátu. Mohou se nakrájet na kolečka nebo nastrouhat. Jsou užitečnou potravinou pro žlučník, játra a ledviny. Pro svůj vysoký obsah křemíku a fluoru jsou rovněž hodnotnou živinou pro vlasy, zuby a nehty.



Zelí je díky vysokému obsahu vitamínu C důležitým stimulantem imunity (vitamin A a vitaminy skupiny B, bohatě zastoupené jsou i mnohé minerály, především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan. Zelí obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, aminokyselin a glukózy.), 'čistí střeva' (má schopnost na sebe navázat jedovaté látky - těžké kovy - usazené v našem trávícím traktu a následně je odvést z těla ven), snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, snižuje nespavost, nervozitu a napětí Nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek má samozřejmě zelí syrové a kysané.



Špenát s mandlemi
1,5 kg čerstvého špenátu, 4 lžíce nahrubo sekaných mandlí, 2 lžíce oleje, šťáva z 1/2 citronu, muškátový oříšek

Špenát dobře opereme a chviličku ovaříme v osolené vodě. Mandle osmahneme na pánvi dozlatova a pak zakapeme citronem. Špenát též osmahneme, okořeníme muškátem. Na talíři sypeme mandlemi
[top]


Sak
900 g čerstvých zeleninových listů nebo zmražených listů špenátu, 2 pl rostlinný oleje, 1/2 čl fenyklu, 1/2 čl strouhaného čerstvého zázvoru, 2 čerstvé chili, vyloupané a nadrobno nakrájené či špetka sušeného, 1/2 čl kurkumy, 1/4 čl asafoetidy (podle volby) - lze nahradit i drceným česnekem (1 čl), 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky, 3 menší rajčata, 1 čl soli, 2 pl citrónové štťávy.

1. Listovou zeleninu několikrát omyjte a odřežte tuhé řapíky, nechte okapat a potom ji nakrájejte na malé kousky. Používáte-li zmrežené špenátové listy, nechte je v menším kastrůlku rozmrazit.
2. Ve středně velkém hrnci rozehřejte rostlinný olej a asi 30 až 40 vteřin společně smažte fenykl, strouhaný zázvor a nakrájené chili. Přidejte práškové koření a velice krátce je smažte.
3. Potom okamžitě přidejte nakrájené brambory a smažte je za stálého míchání několik minut, přičemž hlídejte dno pánve, aby se nepřipalovaly. Nechte je zhnědnout pěkně dozlatova po všech stranách.
4. Potom přidejte nakrájené zeleninové listy nebo rozmražený špenát, přiklopte a pomalu vařte asi 15 minut, nebo tak dlouho, dokud listy nejsou uvařené a brambory měkké. (Listy, které jsou šťavnaté a rychle se vaří, nevyžadují přidat vodu, ale listy, které zůstávají suché a potřebují vařit déle, trochu podlijte.)
5. Přidejte rajčata zbavená semínek (dle volby) nakrájená na drobné kostičky a ještě několik minut poduste, aby změkla.
6. Přidejte sůl a citrónovou šťávu, zamíchejte a potom odstraňte z plamene.
[top]


Špenát s hráškem na víně
hrst najemno nasekané jarní cibulky, 2 hrsti čerstvého nebo mraženého hrášku, 250 ml bílého vína, 4 velké hrsti špenátu, kousek másla, lžička olivového oleje, sůl a koření (pepř...) podle chuti

Na oleji osmažíme cibulku, přidáme hrášek, smažíme 2 minuty, přilijeme víno, necháme několik minut bublat, přidáme špenát a dusíme krátce, jen aby špenát nebyl syrový, okořeníme.
[top]


Pákistánská čočka se špenátem
1/4 kg čočky, listový špenát, čerstvý koriandr, karí, kardamom, sušený koriandr, pepř, kmín, skořice, zázvor (nejlépe čerstvý), 1 cibule

Uvaříme čočku. Připravíme čerstvý či mražený listový špenát, můžeme přidat trochu česneku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zázvor nakrájený na plátky, ostatní koření, chvíli mícháme, pak přidáme čočku a nakonec špenát. Špenát můžeme přidat i syrový a chvíli míchat. Podáváme s bílým či celozrnným pečivem k dobrému suchému bílému vínu.
[top]


Špenát s rýží
Špenát, rýže, cibule ,česnek, mrkev, polévkové koření, petrželová nať

Špenát podusíme na cibulce, vložíme nakrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a dusíme. Přidáme rýži, polévkové koření, majoránku, bazalku, osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání na mírném ohni až do změknutí rýže. Podle potřeby podléváme vroucí vodou. Po odstavení z ohně ochutíme petrželovou natí.
[top]


Aloo Saag - indické špenátové brambory
450 g špenátu, nebo i mraženého, 2 lžíce ghí, nebo rostlinného oleje, 1 lžička černých hořčičných semínek, 6 semínek pískavice, 1/4 lžičky kalonji/černuchy, 1 cibule na tenké plátky nakrájená, 2 rozdrcené česneky, 3 cm čerstvého zázvoru oloupaného a na jemno posekaného, 680 g pevných olejnatých brambor, nakrájených na 3 cm kousky, 1 lička chilli prášku (nebo 1 čerstvá paprička), 1 lžička soli, 120 ml vody, lístky koriandru na ozdobu.

Špenát oblanšírovat tak 3 - 4 minuty. Slít, a nechat vychladnout. Když je špenát dostatečně zchladlý, tak ho pořádně vyždímat.
Rozehřát velký kastrol, přidat tam tuk a osmahnout semínka hořčice, pískavice a černuchy asi 2 minuty, až začnou praskat. Přidat k nim cibuli, česnek a zázvor a po 5 minut vše osmažit.
Přidat brambory, chilli, zamíchat je dovnitř, osolit a zalít vodou. Vařit asi 8 minut a sem tam zamíchat.
Nakonec přidat špenát, dusit asi 10 - 15 minut, až je špenát uvařený a brambory jsou měkké.
Podávat horké, posypané lístky koriandru. Toto vegetariánské Hindu karí/curry pochází ze severní Indie. Hodí se jako příloha k různým horkým pokrmům.
[top]


Špenát s cizrnou a čerstvým koprem
1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1 konzerva okapané cizrny, 50 dkg čerstvého špenátu, 1 šálek čerstvé koprové nati - nadrobno, 2 šťáva z citronů, 1 špetka pepře a soli dle chuti

Ve větším kastrolku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte cizrnu a promíchejte. Přidejte očištěný (ale neomytý) špenát zbavený tlustších stonků a koprovou nať. Vařte do změknutí. Vmíchejte citronovou šťávu a ochuťte pepřem a solí dle chuti. Podávejte teplé.
[top]


Indický špenát
500 g špenátu, 1 cibule, 2 feferonky, 1 lžička kmínu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 80g másla, sůl

Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme drobně nasekané feferonky a kmín a ještě chvíli pražíme. Pak vložíme připravený špenát a zázvor a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Potom osolíme a necháme vypařit přebytečnou vodu. Před koncem opět přiklopíme a mírně doděláváme.
[top]


Špenát s bramborami
700g brambor, 350g čerstvých nebo zmrazených listů špenátu, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 2 lžičky kmínu, velkou špetku pálivé papriky, utřený stroužek česneku a lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru, citron, 2 lžíce olivového oleje, 50g rostl. másla

Oloupejte 700g brambor, pokrájejte je na kousky o velikosti sousta a v osolené vodě uvařte doměkka. Do misky nasypte půl lžičky drcených hořčičných semínek, dvě lžičky kmínu, velkou špetku pálivé papriky, utřený stroužek česneku a lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru. Zakápněte citronovou šťávou a dvěma lžícemi vody. V pánvi rozpusťte ve dvou lžících olivového oleje 50g másla. Brambory osušte, vložte do pánve, shora zmáčkněte spodkem vařečky a za občasného promíchání smažte na vyšším plameni, až získají zlatou a křupavou kůrčičku. Pak je přemístěte na talíř. Do pánve vložte připravenou směs koření s citronem a vařte, dokud se neodpaří tekutina. Zvyšte plamen, přimíchejte 350g čerstvých nebo zmrazených listů špenátu a na vysokém plameni vařte dvě až tři minuty, dokud listy neovadnou. Do pánve vraťte brambory, aby se smíchaly se špenátem a prohřály. Ochuťte podle libosti.
[top]


Grilované okurky
4 větší sladkokyselé okurky, 2 rajčata, olej

Okurky nakrájíme na kolečka, položíme na alobal a potřeme olejem. Rožníme chviličku, jen pár minut do zlatožluta. Na hotové okurky poté pokládáme na kolečka nakrájená rajčata.
[top]


Okurková placka

Nakrájíme okurku, přidáme cibuli, příp. další zeleninu, tofu, grilovací koření (nebo jiné), hladkou mouku a strouhanku, sůl. Smícháme na hustší těstíčko a smažíme na oleji dozlatova.
[top]


Okurkový kečup
na 1 sklenici (á 250 ml): 2 salátové okurky, 1 šalotka, 3 snítky kopru, 25 g soli, 100 g hořčičných semínek, bílý pepř, na špičku nože mletého zázvoru, 125 ml ovocného octa

Okurky omyjeme a rozmixujeme. Šalotku oloupeme, kopr omyjeme, obojí jemně nasekáme. Vše smícháme a osolíme. Přes noc necháme okapat. Hořčičná semínka, pepř, mletý zázvor a ocet vmícháme do okurkového pyré. Okurkový kečup plnime do čistých sklenic a uzavřeme.
[top]


Okurky rychlokvašky
větší okurky ... počet libovolný, 3-4 palice česneku, kopr, vinné a višňové listy, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, nové koření, pepř celý, sůl

Okurky perfektně omyjeme. Oloupeme spoustu česneku, tak 3-4 palice. Každý stroužek rozpůlíme. Připravíme si kopr - hodně a i se stonky, vinné a višňové listy. Všechno opereme a dáme vysušit. Okurky vyndáme z vody, necháme oschnout, u každé oba konečky odkrojíme a ještě do každé několikrát píchneme jehlou. Svařenou vodu s celým pepřem, novým kořením a hořčičným semínkem, 4 hřebíčky, 2 bobkovými listy a hodně soli. Do velké láhve ( 4l) naskládáme okurky mezi ně nacpeme stroužky česneku a kopr a listí až do plné láhve. Zalijeme nálevem zatížíme prkénkem a zavážeme. Za 5 dní až týden je to úplná báseň.
[top]


Zelí s ananasem
1 kg kysaného zelí, 1 konzerva ananasu, 1 cibule, sůl, pepř, trocha oleje.

Na oleji opražíme narkrájenou cibuli, přidáme zelí, na kostičky nakrájený ananas i se šťávou z kompotu, osolíme podle potřeby, opepříme a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu.
[top]


Sladké zelí
Hlávkové zelí, sůl, kmín, cibule, mouka, moučkový cukru, ocet.

Nakrouháme 1/2 velké hlávky zelí a dáme vařit bez pokličky do 1l mírně osolené vody s kmínem. Když zelí výrazně zmenší svůj objem a změkne, přiklopíme ho a dále dusíme, až je hodně měkké. Pak uděláme světlou cibulovou jíšku, vmícháme ji do zelí a vše ještě krátce povaříme. Nakonec přidáme lžíci nebo dvě moučkového cukru a necelou polévkovou lžíci octa. Podáváme s bramborami nebo knedlíky. (stejně můžeme upravit i kedlubny či cukety)
[top]


Krakovské golubki
česnek 4 stroužky, olej 3 lžíce, sůl , cibule 2 ks, rýže 200 g, zelí 10 listů, zeleninový bujón, mletý černý pepř

Zelné listy lehce spaříme a rozložíme na prkénko. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme najemno a česnek prolisujeme nebo utřeme. Na pánvi rozpálíme olej, zesklovatíme cibuli a přidáme rýži. Když začne i rýže sklovatět, přidáme česnek, 1 hrnek vody a zeleninový bujón. Podle chuti směs dosolíme, opepříme a směs dusíme 5 - 10 minut. nebo dokud se voda nevyvaří. Náplň necháme vychladnout. Na každý zelný list položíme kopeček rýžové směsi, list zavineme, případně i sepneme párátky, omastíme olejem a do kastrolu nebo do pekáče je dáme péct dozlatova. Podáváme je s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
[top]


Karbanátky ze zelí a brambor
600-700 g brambor, 650g zelí, půl sklenky mouky, 2 cibule, 3 lžíce strouhanky, 6 lžic rostlinného oleje, sůl

Zelí na jemno nakrájíme a osmažíme do měkka (bez soli), cibuli nakrájíme a osmažíme. Ve slupce uvařené brambory oloupeme a umeleme na masovém mlýnku se zelím a připravenou cibulí. Do hmoty přidáme mouku a sůl. Tvoříme karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme.
[top]


Kaposztas Taszta
2 větší hlávky zelí (kapusty), nakrájené na malé kousky , 2 vrchovaté lžičky soli , 1 šálek rostlinného oleje , 2 lžíce pepře , bezvaječné těstoviny (motýlci nebo flíčky)

Zelí vložíme do velké mísy a posolíme. Necháme je stát 45 minut až pustí šťávu. Do velkého kastrolu dáme olej a přidáme vymačkané a scezené zelí. K zelí přidáme pepř a osmahneme je za intenzivního míchání. V jiném velkém hrnci uvaříme ve slané vodě těstoviny obvyklým způsobem "al dente". Těstoviny scedíme, vmícháme do zelné směsi a podáváme.
[top]


Zelný bramborový guláš
Brambory, kysané zelí, cibule, mouka, sladká paprika koření.

Uvaříme brambory a odděleně také kysané zelí (dusíme pod pokličkou s trochou vody a přidáme jíšku). Připravíme cibulovou jíšku, do ní dáme sladkou červenou papriku, přidáme k ní brambory i s částí vody, v níž se vařily, a vše rozmícháme. Nakonec přidáme uvařené zelí.
[top]


Italské zelí
300 g bílého zelí , 1 větší cibule, nakrájená , 50 g oleje , 5 kuliček drceného nového koření , tymián , 250 g těstovin , sůl

Zelí nastrouháme a osmahneme na oleji spolu s cibulí a novým kořením. Přidáme sůl a za stálého míchání dusíme doměkka. Na konec dušení přidáme v dlaních drcený tymián. Těstoviny uvaříme zvlášť ve slané vodě "al dente" a vmícháme je do hotového dušeného zelí.
[top]


Vařené zelí
1 sklenice sterilovaného zelí , olej na smažení , 1 střední cibule , 1 lžička drceného kmínu , 5 lžiček krystalového cukru , sůl , 1 větší syrový brambor

Na oleji osmahneme do růžova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme sklenici sterilovaného zelí, zalijeme vodou (zelí musí být ponořené). Nasypeme tam ještě drcený kmín a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut. Osladíme krystalovým cukrem (dle chuti) a v případě potřeby dosolíme. Zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem a necháme krátce přejít varem.
[top]


Zelí s tofu a ořechy
250 g bílého a 250 g červeného zelí, 3 lžíce oleje, 1 lžička sezamového oleje, 2 cibule nebo 6 jarních cibulek, 200 g tofu, 1 lžička ostré hořčice, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř, citronová šťáva

Očištěné zelí nakrájíme na jemné proužky. Na rozehřátém oleji opečeme cibuli nakrájenou na kroužky. Zelí a tofu nakrájíme na kostičky. Pokapeme citronovou šťávou, přidáme rozpůlená ořechová jádra, podle chuti sůl, pepř a hořčici. Opékáme asi 5 minut, až je zelí měkké.
Doporučená příloha: Podáváme s pečivem teplé, nebo vychlazené.
[top]


Zelí s celerem a jablky
1 menší hlávka zelí, 1 malý celer, 2-3 jablka, sůl, drcený kmín.

Zálivka: 1/4 litru vody, podle chutí citrónová šťáva (asi 3 lžič­ky), sůl, 2-3 kousky umě­lého sladidla rozpuštěné v trošce teplé vody, 2 až 4 lžíce oleje.


Zelí nakrouháme (na­krájíme) na tenké nudlič­ky, osolíme, promícháme s kmínem a necháme chvíli stát, aby zelí povo­lilo. Přidáme na tenké plátky nakrájená, oloupa­ná a jader zbavená jablka a na struhadle nastrou­haný celer. Salát promí­cháme s připravenou sladkokyselou zálivkou s olejem.
Podáváme samostatně nebo s krajíčkem černého chleba.
[top]


Zelí s bílou fazolí
500g kyselého zelí, 500g bílých fazolí, 3 rajčata (nebo protlak), červená paprika, pepř, sůl, rostl. olej, 150 g rýže

Zvlášť uvaříme doměkka fazole a zvlášť zelí. Pokrájenou cibuli osmahneme na tuku dozlatova, zaprášíme moukou, zabarvíme paprikou. Vše smícháme dohromady a dáme do vymaštěného pekáčku zapéct na 30 minut. Posypeme zelenou petrželkou a kmínem.
[top]


Zelí na zázvoru
hlávka zelí, cibule, mrkev, syrový zázvor, česnek, sojová omáčka, rostlinný tuk, hnědý cukr, sůl

Listy hlávkového zelí nakrájíme na čtverečky, mrkev na kolečka, cibuli na plátky. Na pánvi rozpustíme lžíci rostlinného tuku, přidáme kousek nadrobno nakrájeného zázvoru, 3 stroužky utřeného česneku a mírně osmažíme. Na to vsypeme nakrájené zelí, cibuli a mrkev. Zakapeme sojovou omáčkou, osolíme a za stálého míchání podusíme. Přidáme hnědý cukr a za stálého míchání dále prohříváme. Po změknutí zeleniny (nesmí být rozvařená) je vše hotovo. Do zelí zamícháme těstoviny, přikryjeme a ponecháme v teple.
[top]


Zelný salát s rajčaty
300g hlávkového zelí, 150g rajčat, 100g jablek, 20g oleje, cukr, sůl, ocet

Jemné nudličky zelí osolíme a necháme odležet. Přidáme oloupaná na nudličky nakrájená jablka a oloupaná rozkrájená rajčata. Salát ochutíme cukrem, octem, solí, zakapeme olejem a promícháme.
[top]


Zelná pochoutka
750 g hlávkového bílého zelí, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1i2 lžičky pepře, podle chuti sůl, 2 větší hrsti širokých nudlí.

Hlávkové zelí nakrájíme na kousky velké asi jako široké nudle, smažíme je na oleji za stálého míchání, až zelí zrůžoví (jako cibulka). Nepodléváme vodou, ani nepřikrýváme pokličkou, jen restujeme. Když zelí zrůžoví, přidáme nahrubo nasekanou (na větší kostky nakrájenou) cibuli, která v rozpáleném tuku se zelím dochází a hnědne rychleji než zelí - aby se nám vše nepřipálilo, musíme stále hlídat a pořád míchat. Celý tento proces (od začátku) trvá zhruba 20-25 minut. Hotové sundáme z ohně, osolíme, opepříme (uvedeným peprem dochucené není přepepřené, že by se nedalo jíst a krásně to voní. Zvlášť dáme do osolené vody uvařit široké nudle tak, aby byly hotové zároveň se zelím s cibulí. Uvařené nudle scedíme, rychle propláchneme tekoucí studenou vodou a vmícháme do zelí
[top]


<<< zpět