Sladké pečivo: - v obchodech jsou občas k dostání i listová těsta bez živočišných přísad. Ty jsou pak skvělým základem pro mnoho sladkých i slaných pokrmů.

- pokud je součástí těsta prášek do pečiva, aby byl účinný, musíme jej nejprve smíchat se suchou moukou a pak teprve přidávat tekuté složky. Stejně postupujeme i u sušeného droždí.

- mléko nahrazujeme vodou, můžeme ale do něj vmíchat i sušené sojové mléko

- vajíčka nahrazujeme stejným množstvím směsi vody a oleje

- ovocné koláče je třeba sypat drobenkou, aby vsákla šťávu z ovoce



Drobenkový rebarborový koláč
20 a 75 g rostlinného másla, 250 g reveně /rebarbora/, 500 g jablek, 100 g cukru, 2 lžičky skořice, 100 g ovesných vloček, špetka soli

Formu vymastěte 20 g másla. Oloupanou reveň nakrájejte na tenké plátky a rozložte na dno. Jablka oloupejte, odstraňte pecky a pokrájejte na tenké plátky. Navrstvěte je na reveň. 2 lžíce cukru smíchejte se lžičkou skořice, jablka posypejte. Z ovesných vloček, 75 g másla, cukru, soli a lžičky skořice v míse 2 vidličkami nebo v prstech připravte drobenku. Drobenkou posypte povrch ovoce. Formu vložte do středu předehřáté trouby a pečte, dokud drobenka nezrůžoví (200 stupňů C).
[top]


Těsto na štrúdl
250g hladké mouky, 1/8 vlažné vody, špetka soli, 75g rostlinného másla.

Mouku dáme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do něho vlijeme vodu a přisypeme sůl. Rostlinné máslo krájíme na vločky a všechno dohromady spojíme v hladké a lesklé těsto. Dáme je na talíř a pod nahřátým katrůlkem necháme odpočinout, až se všechny přísady spojí. Rozdělíme je na 2 díly a ty do tenka rozválíme a plníme:
- jablky skořicí, ořechy, rozinkami
- sladkou zelnou náplní: na mírném ohni podusíme na oleji jemně nakrájené bílé hlávkové zelí (400g) a ke konci dušení přidáme 6 lžic cukru a 6lžic strouhanky, rozinky a půl lžičky skořice a promícháme.
[top]


Karobová buchta z hlavy (...sepsal Jirka:)
3 hrnky celozrn. mouky, 1 sáček prášku do pečiva, asi tak 1/3 hrnku karob. prášku (může být i víc), špetku soli, trochu vanil.cukru, 2 hrnky přírodního cukru, půl hrnku oleje, půl litru soj. mléka

Všechny suroviny dáš do nádoby až po přírodní cukr a olej, ty zamícháš zvlášť v jiné nádobě a přidáš k ostatním spolu se soj. mlékem. Pečeš cca na 180°C asi půl hodiny a až to bude upečené, tak to sníš.
[top]


Balkánský koláč
3 hrnky strouhaných jablek, 2 hrnky cukru, 1 lžička sody, 1 hrnek oleje, 1 hrnek vody, 3 hrnky hladké/polohrubé mouky.

Přísady smícháme dohromady a necháme 20min. odpočinout, pak přidáme 1 hrnek oleje, 1 hrnek vody, 3 hrnky hladké/polohrubé mouky. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu při polovičním výkonu trouby.
[top]


Sypaný koláč
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek krupice, 1/3 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, jablka, ořechy, rozinky.

Na sucho smícháme mouku, krupici a cukr a prášek do pečiva, nasypeme 1/2 množství na kulatou formu na koláč (vymaštěnou), na to klademe strouhaná jablka, rozinky, ořechy a zasypeme zbytkem směsi. Nakonec polijeme olejem a pečeme. Hotový koláč zakryjeme alobalem a necháme v chladu odpočinout.
[top]


Koláč s jablky
150g rostlinného másla, 300g hladké mouky, 3 lžíce vody, trochu prášku do pečiva, asi 600g na tenké plátky nakrájených jablek, rozinky, hrubá mouka, rostlinné máslo na vymaštění formy.

Z hladké mouky, prášku do pečiva, rostlinného másla a trochy vody vypracujeme hladké těsto a dáme na hodinu do ledničky odležet. Potom z těsta vyválíme 2 placky velikosti dortové formy, naklademe nakrájená jablka, posypeme rozinkami, přikryjeme druhou plackou a přitiskneme. Koláč na povrchu potřeme vlažnou vodou a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Koláč můžeme ozdobit kousky ovoce nebo ovocným krémem.
[top]


Žemlovka

Rohlíky nebo veku nakrájíme na plátky,pokapeme sojovým aj. mlékem či vodou. Nastrouháme jablka. Do vymazané formy dáváme střídavě vrstvu nakrájeného pečiva,nastrouhaných jablek se skořicí, cukrem a rozinkami.Jako mezivrstvu můžeme dát sojový tvaroh, utřený s cukrem. Zakončíme vrstvou pečiva. Po krátkém zapečení můžeme zalít trochou soj. mléka. Pečeme asi půl hodiny.
[top]


Makovec
30 dkg polohr. mouky, 20 dkg umletého máku (ne LABETA, obsahuje mléko), 1/2 sáčku prášku do pečiva, 20 dkg cukru, trochu oleje, přiměřeně tekutiny (soj. mléka, vody), rozemletá skořice,roztlučený hřebíček.

Vše smícháme dohromady na středně tuhé těsto, dáme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Vložíme do velmi málo vyhřáté trouby.
[top]


Makovec II.
3 dcl sójového mléka, půl sáčku mletého máku, 150g curku, 250 polohr. mouky, hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy, 50g hrubé sójové mouky, 3/4 pášku do pečiva a 5 lžic oleje

Ve 3dcl sójového mléka povaříme půl sáčku mletého máku a 150g cukru. Po vychladnutí přidáme ke směsi 250g polohr. nebo jemn.celozrnné mouky, 50g hrubé sójové mouky, 3/4 pášku do pečiva a 5 lžic oleje. Promícháme a nalejeme do vymaz. a hrubou moukou vysypané koláčové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 3/4 hodiny.
[top]


Palačinky
2 hrnky mléka ( sojové, rýžové, ...), 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku ( v CA baking soda natural), 2 lžičky pudinkového prášku vanilkového (neni nutné), 2 lžíce cukru (není nutné)

- na smažení olej - na namazání marmeláda, čerstvé ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody, ...)


Vše smícháme dohromady. Těsto lijeme na rozpálenou mastnou pánev a smažíme po obou stranách. Podle chuti namažeme marmeládou s cukrem a ovocem, srolujeme a podáváme.
[top]


Perník
3 hrnky polohr mouky, 1 hrnek cukru, 2 hrnky soj. mléka, 1 hrnek oleje, 1 bal. kakaového pud. prášku, 1 bal. kypř. pr. do perníku , 1-2 lžíce kakaa (karobu), kokos strouhaný.

Všechno zamícháme, nalejeme na plech a upečeme. Můžeme sypat kokosem.
[top]


Mrkvánky
450g hrubé mouky, 250g rostl. másla, 200g strouhané mrkve, 1 celý prášek do pečiva.

Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme obdélníčky, naplníme kyselou marmeládou. Pečeme dozlatova
[top]


Podvodnice
35 dkg hl. mouky, 3 dkg droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžíce sojového mléka.

Zpracovat těsto,2 hodiny nechat kynout ve studené vodě. Pak těsto osušit,vyválet placku,vykrájet kolečka s dírou uprostřed. Po upečení hned obalit cukrem s vanilkou.
[top]


Mrkvová buchta
350g strouhané mrkve (můžou být i jablka), 250g cukru, 1 vanilk.cukr, špetka soli, 4 lžíce oleje, 350g polohr.mouky, 1 práček do pečiva

Vše smícháme a 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do bábovkové formy. Zbytek těsta obarvíme Karobem.
[top]


Kukuřičná polenta na sladko
1 balení kukuřičné krupice, trocha cukru, špetka soli, ovoce

Kukuřičnou krupici namočíme do trojnásobku vody, osolíme, ocukrujeme. Po třech hodinách máčení, dále za stálého míchání vaříme, až je kaše hustá, přikryjeme, zabalíme do utěrky a dáme na 1 hodinu dojít (dávám do peřin). Poté lžící vykrajujeme noky a pokládáme na talíř. Posypeme ovocem, případně cukrem.
[top]


Kynutá anýzová kolečka
50 dkg hl. mouky, 3 dkg cukru, 4 g mletého anýzu, 3 g soli,3 dkg droždí,10 lžic oleje, 1/4 litru soj. mléka(tekutiny),cukr moučka na obalení

Na cukrový roztok:1/4 litru vody,20 dkg kryst. cukru.Vzešlý kvásek a ostatní přísady dobře propracujeme,těsto necháme vykynout.Rozválíme,vykrajujeme kolečka a upečeme.Vychladlé máčíme ve studeném cukerném roztoku a potom v přáškovém cukru.Necháme uležet.
[top]


Kukuřičný koláč

Smícháme hrnek kukuřičné krupice a hrnek mouky. Přidáme hrnek opražených usekaných ořechů, hrnek usekaných datlí, rozinky a sušené ovoce. Zalijeme litrem vody, zakápneme citrónem, lehce přisolíme. Řídké těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku a asi 40 minut pečeme ve středně vyhřáté troubě.
[top]


Kynuté ovocné knedlíky

Připravíme si kvásek(na přibližně 50 dkg hrubé mouky 3 dkg droždí, trochu cukru a mouky), smícháme s moukou, špetkou soli, vodou, ev. olejem. Vypracujeme tuhé těsto a necháme ho asi půl hodiny kynout. Pak vyválíme placku,rádlíčkem uděláme čtverce, dáme na ně ovoce (švestky, třešně atd.), zabalíme a hodíme do vařící vody. Vaříme 8-10 minut.
[top]


Marokánky
1/8 l sojového mléka, 15 dkg rostlinného másla, 20 dkg cukru moučka, 350 dkg ( rozinek, kandovaného ovoce, sekaných mandlí, lístkových, vlašských ořechů + část vlašských ořechů umlýt).

Vše v hrnci smícháme, přivedeme k varu, ale nevaříme. Odstraníme z vařiče a přidáme 8 dkg hladké mouky, zamícháme a ze vznilého těsta děláme lžičkou bochánky na vymazaný a moukou vysypaný plech. Bochánky jsou tak 4 cm v průměru. Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Po vychladnutí můžeme placičky ze strany, z které se pekly na plechu, máčet do hořké čokolády.
[top]


Kávové kuličky
200g sušenek (např: Lotus Original Caramelised biscuits), 100 g rostlinného másla, 200 g hořké čokolády (Orion), 0,5 dcl vody, 4 lžičky instantní kávy, kokos, mleté vlašské ořechy, sekané mandle.

Kávu zalejeme 0,5 vroucí vody, rozmočíme v ní rozemleté (rozdrcené) sušenky a necháme vychladnout. Přidáme změklé máslo a rozpuštěnou čokoládu, promícháme a necháme znovu vychladnout. Ze vzniklého těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v mletých ořechách, v kokosu, v sekaných mandlích.
[top]


Balkánské hvězdičky
250g krystalového cukru, 250g mouky, strouhaná citronová kůra, 1/2 hrnku oleje.

Vypracujeme těsto, jež rozválíme na plát, vykrajujeme hvězdičky. Dáme je na plech a pečeme při mírném výkonu. Pečeme je několik dní předem, aby měly čas změknout.
[top]


Linecké cukroví
30 dkg hladké mouky,10 dkg cukru,12 dkg tuku Ceres soft (100%rostlinný),trochu vody,vanilkový cukr.

Zpracujeme všechny přísady,těsto necháme v chladnu uležet. Potom rozválíme,vykrajujeme kolečka a pečeme. Upečená kolečka slepujeme rybízovým džemem.Necháme uležet. Tento základní recept můžeme různě obměňovat(kolečka spojit falešnou ořechovou nádivkou,navrch dát rumovou či kávovou polevu,ozdobit sojovým oříškem nebo rozinkou apod.).
[top]


Linecké koláčky
140 g rostl. tuku, 70 g cukru, 1 lžíce pudinkového prášku (vanilkového), 2 lžíce vody, 210 g hladké mouky ( případně 180 g hladké mouky a 30 g kukuřičné mouky pro lepší barvu)

- na slepování marmeláda ( nejlépe rybízová od babičky)
- na zdobení čokoládová, karobová poleva


Vypracované těsto necháme v chladu ztuhnout, pak z vyváleného plátu asi 3 mm silného vykrajujeme jednoduché tvary. Pečeme na vymazaném plechu v předem předehřáté troubě. Můžeme slepovat, zdobit ...
[top]


Vanilkové rohlíčky
10 dkg rostl. másla,5 dkg cukru,15 dkg hladké mouky,5 dkg umletých opražených ovesných vloček,vanilkový cukr.

Zpracujeme všechny přísady,těsto necháme v chladnu odpočívat.Rohlíčky pečeme pomalu v troubě.Ještě horké obalujeme v cukru moučce s vanilkovým cukrem.
[top]


Ovocné kuličky
400g cukru, 150g mletých ořechů, 250g nasekaných mandlí, 250g nasekaných fíků, 250g rozinek, 250g datlí, pomerančová kůra

V hrnci uvaříme cukr s trochou vody. Přidáme ořechy a zamícháme, pak odstavíme z ohně a přidáme vše ostatní a dobře promícháme. Z hmoty pak tvarujeme kuličky a obalujeme v cukru nebo kokosu, kakau a vkládáme do papírových košíčků.
[top]


Kokosové sušenky
50 g kokosové moučky (jemné), 100 g cukru, 140 g rostl. másla, 200 g polohrubé mouky

Vypracované těsto necháme v chladu ztuhnout, pak z vyváleného plátu asi 3 mm silného vykrajujeme jednoduché tvary. Pečeme na vymazaném plechu v předem předehřáté troubě.
[top]


Oříškové sušenky
140 g rostl. tuku, 100 g cukru, 70 g mletých ořechů nebo mandlí, 2 lžíce vody, 200 g polohrubé mouky

Vypracované těsto necháme v chladu ztuhnout, pak z vyváleného plátu asi 3 mm silného vykrajujeme jednoduché tvary. Pečeme na vymazaném plechu v předem předehřáté troubě.
Můžeme slepovat, zdobit ...
[top]


Vídeňské pomerančové pusinky (jednoduché).
220g másla, 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry z vosku zbaveného pomeranče, 80g pudrového cukru smíchaného s trochou vanilkového, 1 lžíce kukuřičné moučky, 225g polohrubé mouky, 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Pomerančový krém: 60g rostl. másla, 160g pudrového cukru, 2 lžíce pomerančové šťávy.


Našlehat máslo s cukrem a kůrou pomocí elektrického šlehače do hladka. Přidat mouku smíchanou s kypřícím práškem a dobře promíchat. Naplnit směsí cukrářský sáček se středně velkou ozubenou násadkou a nastříkat na vymaštěný plech 3cm hvězdičky v 3cm odstupu. Péct pusinky v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 12min., nebo až jsou velice mírně nahnědlé. Nechat je vychladnout na mřížce. Vychladlé slepit krémem a pocukrovat zbytkem cukru.

Pomerančový krém: Našlehat rostl. máslo s cukrem pomocí elektrického šlehače do hladka a potom zašlehat dovnitř šťávu.
[top]


Raw Balls - cukroví z ořechů a sušeného ovoce
ořechy či jiná semena (mandle nebo vlašáky, lískáče, paraořechy, slunečnice, kokos či strouhaný kokos...) , sušené ovoce (nejlíp rozinky nebo datle) Volitelné ingredience: skořice, anýz, hřebíček a další oblíbená koření , sezam, mák, strouhaný kokos, karob nebo cokoliv čím chcete výsledné cukroví obalit

Vybrané ořechy nebo i směs rozmixujeme v kuchyňském robotu (lze použít i sekáček na ořechy nebo struhadlo a mlýnek na maso). Poté přidáme do sekáčku k ořechům přibližně stejné množství rozinek nebo datlí. Poměr ovlivňuje konzistenci a chuť, takže přidáváme podle chuti a v sekání pokračujeme až do vzniku jemnější lepivé drti. Následně přidáme koření podle chuti. Směs důkladně prohněteme (olej z mandlí a ořechů prospěje i vašim dlaním), pro zlepšení konzistence si můžeme vypomoci i trochou vody. Hotové těsto můžeme rovnou konzumovat nebo tvarujeme například kuličky, jež pak vyválíme v kokosu, karobu nebo čemkoli jiném co vám k tomu chuťově sedne.
Některé odzkoušené kombinace:
* mandle, rozinky, skořice, kokosová moučka
* vlašské ořechy, rozinky, kokosová moučka
* kokos se slunečnicí 3 ku jedné, datle, kokosová moučka
* slunečnicová semínka, rozinky, zázvor, mák
* mandle, datle, karob
Naše tipy:
* Ořechy můžeme předem mírně namočit
* Pokud těsto opravdu dobře vypracujete, nemusíte se omezovat na tvar koule
* Může sloužit jako ideální vánoční cukroví
* Po přidání hrubě mletých či celých ořechů a semen nebo rozinek můžete vytářet "muesli" tyčinky
[top]


Karamelový dort
5 lžic cukru, 4 lžíce oleje, 1 lžička sody, 5 lžic mletých ořechů, 250g hladké mouky.

Necháme zkaramelizovat 5 lžic cukru, přidáme 1/4 l vody a vyčkáme, až karamel vychladne. Pak přidáme olej, 1 lžičku sody, mleté ořechy a mouku. Důkladně zamícháme a upečeme v připravené formě. Upečený korpus posypeme mletými ořechy nebo přelijeme polevou.
[top]


Krupicový dort
1/4 kg krupice, 1/2 l bílého vína, 1/2 kg mletých ořechů, 1/4 kg cukru, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sody, 1 nastrouhaný muškátový oříšek.

Všechno spolu smícháme a důkladně promícháme, dáme do vymazané a vysypané formy. Necháme stát asi 30 min. a poté pečeme při mírné teplotě. Upečené posypeme prášovým cukrem nebo polijeme polevou.
[top]


Jablečný dort "Vitarián"
mandle nebo jiné ořechy datle mletou skořici jablka (červená, sladší) banány citronovou šťávu strouhaný kokos

Nejprve potřebujeme vytvořit oříškový základ (na jeden středně velký dort potřebujeme cca 400g mandlí a 150g datlí bez pecek): mandle/ořechy namočíme do vody na několik hodin. Potom je scedíme a rozdrtíme v mixéru nebo GREEN STARU spolu s datlemi. Výsledkem by mělo být hutné homogenní těsto. Přidáme trošku skořice. Z tohoto těsta vytvoříme korpus - vtlačíme ho do formy na dort přičemž je třeba, aby měl korpus vyšší okraje (aby měl tvar mísy).
Jabléčná náplň: Oloupaná jablka nastrouháme najemno, nebo rozemelem pomocí Green Staru či podobného odšťavňovače. Rozmícháme s vyzrálými banány v poměru asi 3 : 1. Do této směsi přidáme strouhaný kokos a citronovou šťávu podle chuti (můžeme přidat namletý zlatý len, který potom náplň ztuží). Touto náplní pak vyplníme korpus po okraje a vrch dortu ještě posypeme kokosem. Necháme uležet.
[top]


<<< zpět