Knedlíky: v obchodech lze zakoupit různé směsy na bramborové i houskové těsto v prášku - pozor ale na složení, ne každá směs je veganská.
Knedlíky podáváme jako přílohu k různým omáčkám, ale i se zelím, posypané osmaženou cibulkou. Můžeme je před podáváním zvlhčit trochou panenského olivového oleje, dostanou pak lahodnou chuť.

Bramborové knedlíky plněné sojovým masem
100g sojového masa, 600g uvařených brambor, 100g hrubé mouky, 100g krupice, sůl, olej, 1 cibule

Z brambor, mouky, krupice a soli zpracujeme těsto na klasické knedlíky. Sojové maso uvaříme v osolené vodě (máme-li kostky nebo plátky, umeleme). Do uvařeného sojového masa podle chuti zamícháme osmaženou cibulku a zelí. Směsí plníme knedlíky. Vaříme v osolené vodě 5min, poté obrátíme a vaříme dalších 5min. Podáváme se zelím.
[top]


Houskové knedlíky
600 až 800g hrubé mouky, 1/2 až 5/8 l sodovky nebo minerálky, vrchovatá lžička soli, 4-6 žemlí, příp. 50g tuku na smažení žemlí a drobeček droždí.

Houskový knedlík můžeme připravit bez jakéhokoli kypřidla, záleží pouze na tom, abychom těsto dobře vypracovali, aby nebylo tuhé a pak je nechali hodinu i déle odpočinout. Přidáme-li drobeček droždí, pak jej v mouce rozdrobíme dřiv, než přidáme žemle. Do těsta můžeme přidat i 30 až 40g sojové mouky. Prášek do pečiva raději nedáváme, neboť porušuje vitamin B1 v mouce.
Ze všech surovin připravíme tužší, ale vláčné těsto. Když je dáváme odpočinout, svrchu je pomoučíme. Žemle nakrájíme na kostičky, jež můžeme osmažit do růžova, nasypeme na těsto, mísu přikryjeme a necháme odpočinout.
Ve velkém kastrole přivedeme k varu osolenou vodu. Dáme jí hodně, aby se mohly knedlíky navařovat a netísnily se. Když dáme vody málo, knedlíky trochu osliznout. Rukama namočenýma ve studené vodě uděláme 2 až 3 šišky a jednu po druhé vkládáme do vroucí vody. Pozdvihneme je hned vařečkou, aby nepřisedly ke dnu, přikryjeme a dbáme, aby voda začala co nejdříve zase vřít. Vaříme asi 30min., jsou-li větší, tak déle. Při vaření je jednou obrátíme a uvařené hned vybereme děrovanou naběračkou. Nejprve knedlík překrojíme na půlku a je-li uvařený, pak na plátky (vhodná je režná nit). Po vybírání knedlíky hned přikryjeme, jinak by oslizly. Před podáváním je můžeme polít rozpuštěným rostl. máslem nebo olivovým olejem pro lahodnou chuť.
[top]


Halušky ze syrových brambor
Brambory, hladká nebo polohrubá mouka, sůl, cibule, příp. kysané nebo sladké zelí

Nastrouháme syrové brambory na jemném struhadle (slijeme přebytečnou vodu) a smícháme s hladkou nebo polohrubou moukou. Zamícháme husté těsto, necháme odpočinout a pak lžičkou vykrajujeme nočky, jež vkládáme do vroucí vody (nebo použijeme síto). Vaříme asi 5minut. Servírujeme na talíř a buď polijeme cibulkou smaženou na oleji, nebo je podáváme promíchané se zelím (kysaným, sladkým dušeným).
[top]


Knedlíčky
1/2 kg polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, sůl, voda podle potřeby.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme kypřící prášek a osolíme. Zaděláme vodou na hustší těsto, ze kterého vykrajujeme lžící malé knedlíčky, klademe je do vařící vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme je k omáčkám.
[top]


Houskové knedlíky II
350g hrubé mouky, 350g dětské krupičky, 2 pl celozrnné mouky, 2 prášky do pečiva, 400ml obyčejné minerálky, 1 lžička soli

Mouku a krupici promícháme se solí a prášky do pečiva, pak přidáme minerálku a zamícháme. Doladíme případně hustotu, necháme odležet s nakonec vmícháme nakrájenou žemli. Utvoříme 4 knedlíky, které vaříme ve 4-5l vody asi 20min.
[top]


Kynuté knedlíky plněné, nebo jako příloha
30-40 dkg hrubé mouky, 3/4 kostky kvasnic, 2-3dcl vlažné vody, lžička krystalového cukru, špetka soli

Do mísy dáme trochu mouky, posypeme cukrem, rozdrobenými kvasnicemi, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek mouky, vodu a vypracujeme tužší těsto. Necháme v teple vykynout. Tvarujeme knedlíky, plníme je nebo necháváme prázné jako přílohu. Vaříme je ve vodě nebo páře a na míse propícháme, aby se odpařila voda. Plníme ovocem, nebo je podáváme jako přílohu k omáčkám.
[top]


Knedlíky z Vysočiny
1kg brambor, hladká mouka, kysané zelí, cibule, sůl

500g brambor, uvaříme, oloupeme a prolisujeme, 500g syrových brambor nastrouháme. Obojí smícháme, osolíme a tvarujeme malé knedlíčky. Obalujeme je v hladké mouce a vaříme v osolené vodě asi 15-20 minut. Hotové půlíme, sypeme kysaným zelím a cibulkou smaženou na oleji.
[top]


Knedlíky z cukety
250 g cukety, 250 g hrubé mouky, 5 rohlíků, 2 lžička škrobové moučky, sůl

Cuketu nastrouháme na hrubo, osolíme, smícháme s moukou a škrobem, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme knedlíky, které vaříme v osolené vodě 20 minut. V polovině doby varu knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky. Hodí se k dušené zelenině, můžeme je posypat osmaženou cibulí nebo podáváme se zelím.
[top]

<<< zpět