V houbách je třeba vidět přirozený biologický doplněk naší stravy, kde není třeba vynášet energetickou hodnotu, ale především osobitou chuť a vůni hub, které pomáhají trávicím procesům. Houby obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Provitamín A, skupinu vitamínů B (B1, B2, P-P, H ), protikřivičný vitamín D, který není obsažen v žádné jiné rostlině. Některé druhy obsahují i menší množství vitamínu C. Z nerostných látek obsahují houby draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, stopy fluoru, mědi manganu, kobaltu a titanu. Cennou složkou jsou i vonné látky.
K přípravě pokrmů používáme nejčastěji čerstvé houby, ale používáme i houby sušené, konzervované a mražené. Dobře se uplatňují i v dietní stravě, zejména v redukční dietě.




Houbový guláš s paprikou a rajčaty
1/2 kg hub, 1 cibule, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, 4 zelené papriky, hladká mouka

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, očištěné a oprané houby, na proužky nakrájenou papriku, a na čtvrtku nakrájená rajčata. Osolíme a dusíme asi čtvrt hodiny. Dusíme pokud možno bez přilévání vody, tu dolejeme podle chuti a zvyku posléze. Můžeme přidat trochu soj. omáčky nebo kostku zel. bujónu. Do hrnku dáme lžíci hladké mouky, špetku soli a přilejeme trošku vody a rozmícháme jíšku, kterou přilejeme ke guláši a asi 10 minut ještě povaříme. Podáváme s chlebem a zdobíme syrovou cibulí na jemné kroužky.
[top]


Guláš z václavek
1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 1 cibule, soj. omáčka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 3 stroučky česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl

Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na oleji nebo másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpařit šťávu. Houby poprášíme moukou, přidáme kečup a po troškách vody se soj. omáčkou nebo zel. vývar a za stálého míchání povaříme. Podáváme s pečivem nebo s bramborem.
[top]


Houbový guláš
Olej, cibule, česnek, kmín, paprika sladká koření, paprika pálivá na malé kousky, houby, sój. omáčka.

Na oleji zpěníme cibuli, česnek, kmín, papriku, pálivé papriky nakrájené na menší kousky, pak přidáme houby, trochu podlijeme vodou, přidáme soj. omáčku a dusíme. Můžeme přidat kečup
[top]


Houbový guláš na pivě [foto]
česnek 2 stroužky, sůl, paprika 1 ks, rajčata 2 ks, pivo 2 lžíce, pepř, velká cibule, rostlinný olej, očištěné houby 1/2 kg, celozrnná mouka 1 lžíce, mletá paprika sladká, mletá paprika pálivá

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nakrájené houby a dusíme bez pokličky, dokud se tekutina nevyvaří. Kousky papriky, rajčete dáme na pánev a osmahneme. Zeleninu zaprášíme moukou a mletými paprikami. Pomalu přidáváme vodu a často mícháme. Po 20 min přidáme utřený česnek, opepříme, osolíme a dochutíme pivem. Zamícháme a prohřejeme. Podáváme s brambory, bezvaječnými těstovinami či celozrnným pečivem.
[top]


Houby na česneku
Očištěné čerstvé houby, buď pravé hřiby, nebo žampiony, ryzce, syrovinky nebo ružovky (masáky), olej, česnek a sůl

Silnější klobouky naplocho rozkrojíme, potřeme česnekem utřeným se solí a v rozpáleném tuku rychle opečeme tak, aby křupaly. Podáváme s černým chlebem.
[top]


Žampiony jako minutka
60 dkg čerstvých malých kloboučků ze žampionů, olej, sůl, mletý pepř a citron.

Kloboučky oloupeme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme až kloboučky začnou růžovět. Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme se slanými rohlíky.
[top]


Houby na orientální způsob
500 g žampionů nakrájených nebo lesních hříbků, 1 cibule, olej, 1 bobkový list, zelená petrželka, špetka tymiánu, 3 lžíce rajského protlaku, 125ml červeného vína, pepř a sůl

Na lehce rozehřátém oleji dáme tymián a bobkový list a necháme na nejmírnější teplotě plotny provonět. Asi po 5ti minutách oheň malinko zesílíme. Přidáme oloupanou drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit, potom přimícháme očitěné a nakrájené houby, podle chuti osolíme, mírně opepříme a dusíme asi 15 minut. Zalijeme vínem a rajčatovým protlakem a ještě 15 minut dusíme. Ke konci přípravy posypeme nakrájenou zelenou petrželkou.
[top]


Houbová omáčka
Houby, cibulka, olej, mouka, sojová omáčka, majoránka

Sušené houby (žampiony, sterilované žampiony) podusíme s cibulkou na oleji, podlijeme vodou, zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě, osolíme, přidáme sojovou omáčku, ochutíme majoránkou.
[top]


Václavky s omáčkou z červeného vína [foto]
300 g václavek, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 2 lžičky cukru, 30 g mouky, 2 dl červeného vína, 2 hřebíčky

Klobouky václavek spaříme. Na polovině oleje dusíme nakrájenou cibuli, přidáme houby, osolíme a dusíme 15 minut. Na zbývajícím oleji dohněda opražíme cukr, přidáme mouku, několikrát promícháme a zalijeme vínem. Omáčku okořeníme hřebíckem, případne přisolíme. Vaříme ješte 10 minut, pak vložíme houby a ještě povaříme. Podáváme s bramborem.
[top]


Vánoční Kuba
Trhané krupky nebo rýže, cibule, olej, houby, sůl, česnek, majoránka, pepř, strouhanka

Do většího množství vody dáme vařit trhané krupky. Postup vaření je stejný jako u rýže. Zatím zpěníme na oleji cibulku a vložíme nabobtnalé sušené nebo čerstvé houby a podlijeme vodou. Dusíme bez soli do změknutí. Když je obojí hotovo, smícháme vše a dochutíme česnekem, majoránkou a pepřem, příp. dosolíme. Nejlepší je ještě poté kubu vložit do pekáče a upéci v troubě (pekáč vymastíme a vysypeme strouhankou).
[top]


Hříbky pečené v troubě
10 větších kloboučků hříbků, 3 lžíce oleje, 1 lžička sekané petrželky, 1 stroužek česneku, strouhanka, olej, sůl, pepř

Kloboučky větších hříbků očistíme, omyjeme a osušíme. Potom je osolíme, opepříme, namočíme v oleji a obalíme ve strouhance, do které jsme přidali sekanou petrželku a utřený česnek. Do pekáčku vložíme na rozehřátý olej obalené houby a zapečeme ve vyhřáté troubě.
[top]


Zelí dušené s houbami
1kg kysaného zelí, 30g sušených hub, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžíce mouky, 1 bobkový list, sůl, pepř

Předem namočené sušené houby uvaříme a nakrájíme na tenké nudličky. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na rostlinném oleji, smícháme s kysaným zelím (příliš kyselé zelí vymačkáme nebo propláchneme), vlijeme trochu houbového vývaru a dusíme 30 min. Vložíme opraženou a houbovým bujónem rozředěnou mouku, přepravené houby, pepř, bobkový list a dusíme společně ještě 30 min.
[top]


Bramborové karbanátky s houbovou omáčkou
500g brambor, 100g pšeničné mouky, 50g rostlinného oleje, strouhanka
Omáčka: 60g sušených hub, 2 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, 2 cibule, sůl


Horké uvařené brambory umeleme v mlýnku na maso a smícháme s moukou, přidáme trochu houbového vývaru nebo vody. Z této hmoty tvoříme karbanátky a obalujeme je ve strouhance nebo mouce, smažíme z obou stran na pánvi a pak ještě postavíme na 10-15 min. do trouby.
Omáčka: omyté sušené houby namočíme ve 3 sklenkách studené vody na 2-3 hodiny, poté je v téže vodě bez soli vaříme. 2 lžíce mouky a stejné množství oleje osmažíme do světle hněda a rozředíme dvěma sklenkami přecezeného houbového vývaru. Omáčku vaříme mírným varem 15-20 min. Jemně krájenou cibuli osmažíme, přidáme nadrobno nakrájené houby a ještě jednou vše společně povaříme a potom přidáme do omáčky. Podle chuti dosolíme a ještě povaříme.
[top]


Houbový "kaviár" I
Čerstvé houby dusíme ve vlastní šťávě, dokud se Šťáva nevypaří (sušené houby předem odmočíme). Potom houby na jemno nakrájíme a smícháme s nakrájenou cibulí, lehce osmaženou v oleji.
[top]


Houbový "kaviár" II
70g nakládaných hub a 20g sušených hub, 15g rostlinného oleje, 10g cibule, 20g cibulové natě, 5g tříprocentního octa, česnek, sůl, pepř

Omyjeme a do měkka uvaříme sušené houby, zchladíme, na jemno nakrájíme nebo umeleme na masovém mlýnku. Nasolené houby odmočíme, aby se zbavily přebytečné soli. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na rostlinném oleji, přidáme houby a dusíme 10-15 min. 3 minuty před koncem dušení přidáme prolisovaný česnek, ocet, pepř a sůl. Hotový kaviár dáme na talířky a sypeme cibulovou natí.

z čerstvých hub:

Na jemno nakrájené houby dusíme "na sucho", až se vypaří voda (pokud jsou houby starší, můžeme ze začátku podlít trochou vody). Necháme vystydnout a poté jej pomeleme na masovém mlýnku. Na oleji osmažíme cibulku a přidáme rozemleté houby. Dusíme a 3 minuty před koncem dušení přidáme prolisovaný česnek, ocet, pepř a sůl. Zdobíme zelenou natí.
[top]


Houbofleky
300 g širokých veganských nudlí, 300 g čerstvých hub, pepř, sůl, rostlinný olej

Čisté houby opláchneme a dáme krátce povařit. Houby scedíme, na oleji osmahneme. Mezitím uvaříme široké nudle. Po uvaření nudle propláchneme vodou a dáme na houby, osolíme, opepříme promícháme a prohřejeme. Podáváme se zelným salátem, nebo kyselou okurkou. Houby můžeme nahradit i žampióny.
[top]


Houbová směs na topinky
400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, 1 palička česneku, 2 lžíce vegan. kečupu, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce vegan. hořčice, rostlinný olej, pepř, sůl, chléb

Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, pokryjeme směsí a podáváme.
[top]


Žampiony na tymiánu
500 g žampionů, 1 svazek petrželky, 4 stonky čerstvého tymiánu, 2 šalotky nebo 4 malé cibule, 1 stroužek česneku, 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce suchého bílého vína, 1 bobkový list, 3 zrnka čeného pepře, 1 citron

Žampiony očistíme, případně omyjeme. Velké klobouky rozpůlíme. Omyjeme a osušíme petrželku a tymián. Lístky ze stonků otrháme. Oloupanou šalotku nebo cibuli a česnek nasekáme. Z citronu odkrojíme asi 15 cm dlouhý, tenký proužek kůry a nakrájíme ji na jemné nudličky. Vylisujeme citronovou šťávu. Rozehřejeme polovinu oleje. Vložíme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme žampiony a za stálého míchání je opékáme do světlehněda. Přidáme sůl, víno, citronovou kůru a šťávu, bobkový list, petrželkové a tymiánové stonky a zrnka pepře. Dusíme asi 15 minut na velmi mírném ohni. Sejmem z ohně a odstraníme stonky bylinek. Přimícháme žampiony, zbývající olej a bylinkové lístky. Přikryté necháme marinovat asi 6 hodin na chladném místě.
[top]


Opékané houby
1/4 kg čerstvých hub, 2 polévkové lžíce oleje, 1 kávová lžička vinné tresti, 1 kávová lžička cukru, 1 kávová lžička soli, 1 polévková lžíce sojové omáčky

Houby nakrájejte na plátky(jsou-li větší, tak na kostičky) a povařte je 35 minut v horké vodě. Potom je nechte okapat. Na hlubokou pánev dejte olej a když se z něj začne kouřit,vsypte tam houby a opékejte je, až zhnědnou. Potom přidejte vinnou tresť, sojovou omáčku, cukr a sůl, zamíchejte a přebytečný olej slejte.
[top]


Mrkev s houbami
800g mrkve, 250g čerstvých hub, 50g tuku, 1 velká cibule, sůl, šťáva z 1 citronu, špetka cukru, petrželová nať.

Mrkev nakrájíme na kolečka, očištěné houby na plátky. Na pánvi rozehřejeme tuk, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev i houby, osolíme, přiklopíme a na mírném ohni asi 20 minut dusíme. Hotový pokrm zalijeme citrónovou šťávou smíchanou se špetkou cukru, solí a jemně pokrájenou petželkou. Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory. Můžeme však podávat i jako přílohu.
[top]


Pohankové karbanátky s houbami
pohanka - jeden balíček ( může být i neloupaná ), krupička dětská - 3 lžíce, houby - 200 g, strouhanka - dle potřeby, sůl, pepř, česnek, majoránka, olej na smažení,

Pohanku propláchneme horkou vodou ( asi 5x ), uvaříme do měkka. Do uvařené pohanky za mírného varu přisypeme dětskou krupičku a šlehací metlou promícháme. Necháme vychladnout. Drobně nakrájené houby podusíme až se voda vysmahne. Do hmoty zapracujeme podušené houby, česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku tak, aby vzniklo tužší těsto. Na horkém teflonovém lívanečníku, nebo pánvi pečeme placičky, jako karbanátky. Podáváme jako hlavní jídlo, nebo pohoštění se zeleninovým salátem.
[top]


Hlíva ústřičná v čínském karamelu
30 dkg hlívy ústřičné, dvě polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce octa, sójová omáčka, dvě polévkové lžíce stolního oleje, jedno balení čínských bezvaječných nudlí, 30 dkg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky.

Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr. Vytvoří se karamel do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme, potom přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dále dusíme. Prolíváme sójovou omáčkou. a po 10 minutách přidáme uvařené nudle. Znovu lehce promícháme a opečeme. Podáváme v miskách s čínskými hůlkami.
[top]


Houbová česnečka
300 g čerstvých hub, 1 kostka zel. vývaru nebo polévkové koření, sůl, kmín, 6-8 stroužků česneku, pažitka nebo petrželová nať, chléb.

Očištěné houby nakrájíme, přidáme vodu, kostku vývaru, sůl, trochu kmínu a vaříme do měkka. Na každý talíř připravíme utřený nebo lisovaný česnek a pažitku či petržel. Nakonec přelijeme vývarem i s houbami. Jíme s chlebem, příp. ho můžeme nakrájený předem osmažit a nasypat do polévky.
[top]


Houbová zelňačka
1 velká sklenice (720 ml) kysaného zelí, sůl, 1-2 hrsti sušených hub, 300-400 g brambor, 1 cibule, 2 mrkve, 1/2 petržele, kousek celeru, lžička cukru, pepř, 2 bobkové listy.

Kysané zelí propláchneme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme předem namočené sušené houby, na kostičky nakrájené brambory, boblové listy, pepř a dáme vařit. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní kořenovou zeleninu a poté přidáme do polévky. Na závěr polévku podle chuti trochu dosladíme.
[top]


Kapustová polévka s houbami
1 středně velká kapusta, sůl, 1-2 hrsti sušených hub, 2-3 cibule, oliv. olej, 6-8 stroužků česneku, pepř, kmín, petželová nať (i sušená), majoránka, 300-400 g brambor nebo 2-4 hrsti rýže.

Kapustu nakrájíme (hodně nabyde, takže doporučuji vzít si velký hrnec), přidáme k ní nakrájené brambory nebo propláchnutou rýži, cibuli, předem namočené houby a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a dáme vařit. Vaříme do té doby, než jsou brambory či rýže měkké (tj. asi 20 minut), pak přidáme pár trochu olivového oleje, petželovou nať, majoránku (té víc než petržele) a úplně nakonec lisovaný česnek.
[top]


Bramboračka s houbami
600 g brambor, 1-2 hrsti sušených hub, 2-3 lžíce rostl.másla nebo oliv. oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 mrkve, 1/2 petržele, kousek celeru, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, kmín, pepř, sladká paprika.

Nakrájené brambory dáme vařit společně s předem namočenými houbami, přidáme kmín, osolíme a opepříme. Než se začne voda vařit, připravíme si a na kostičky nakrájíme kořenovou zeleninu. Když už se polévka vaří, uděláme z tuku a mouky jíšku, do které na závěr přidáme 1-2 lžičky sladké papriky a jíšku postupně rozředíme vývarem z polévky a vlejeme do hrnce. Přidáme kořenovou zeleninu, majoránku, povaříme ještě tak 10 minut a na samém konci vaření přidáme lisovaný česnek.
[top]


Jednoduchá zelná polévka se žampióny
1 malá hlávka zelí, 4 mrkve, 3 cibule, asi 300 g čerstvých žampiónů, petrželová nať, 2 kostky zeleninového vývaru, sůl, pepř, oliv. olej nebo rostl. máslo.

Nakrájíme zelí, mrkve, cibule i žampióny, zalijeme vodou, přidáme vývar v kostce, osolíme, opepříme a dáme společně vařit. Asi po 20 minutách varu přidáme trochu oliv. oleje nebo rostl. másla a nakrájenou petrželku a můžeme podávat.
[top]


Houbová-čočková polévka
500g hub - kozáci, hříbky, holubinky, hlíva, 50g čočky, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 lžíce krupice, saturejka, česnek, petrželka, polévkové koření a sůl

Den předem namočíme čočku do studené vody. Na oleji osmažíme cibuli a strouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme vodou - asi 1 a 1/2 litru. Přidáme vypranou namočenou čočku a vše zavaříme se saturejkou. Přidáme nakrájené čerstvé houby a dále vaříme asi 10 minut, než změkne čočka. Vše dochutíme solí, česnekem a nakonec přidáme krájenou petrželovou nať spolu s polévkovým kořením. Polévka je mírně zahoustlá s intenzivní vůní po houbách. Podáváme s tmavým pečivem.
[top]


<<< zpět